Hozzávalók:
Ízlés és hangulat szerint szoktam a zöldségek arányát összeállítani, így azt javaslom, hogy annak megfelelően készítsd el magadnak, hogy melyik zöldséget szereted a leginkább az összetevők közül. A kedvencek domináljanak, a többi pedig csak érintőlegesen legyen benne.
Én paprika, paradicsom imádó vagyok, ha lecsóról van szó, így nálam a padlizsán és a cukkini van benne legkevésbé.
- 1 evőkanál kókusz- / kacsazsír
- 1 db vörös- / lilahagyma
- 2-5 gerezd fokhagyma (én nem sajnálom belőle, bőven teszek bele)
- 1 db közepes padlizsán
- 2-4 db közepes cukkini
- 2-4 paprika
- 50 dkg paradicsom
- só, bors ízlés szerint
Opcionális (én nem szoktam beletenni, mert magyarosan szeretem):
- kakukkfű
- babérlevél
- majoranna
- oregánó
- fenyőmag
- napraforgómag
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk és a fakanállal összenyomott fokhagymával forró kókusz- vagy kacsazsírban pároljuk néhány percig, amíg nem kezd el illatozni. A padlizsánt megmosva, a cukkinit meghámozva kockára vágjuk és a kierezett, kockára vágott paprikával hozzáadjuk az üvegesre párolt hagymához és fokhagymához. Kb. 10 percig főzzük közepes lángon, közben néha megkeverjük.
Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket, majd kb. 30 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Opcionálisan beleszórhatunk fenyőmagot, napraforgómagot és még ízesíthetjük fűszerekkel, ha szükséges.