Feltöltve 2019-09-01
928
A chia magot számtalan módon fogyaszthatjuk.
- Kiváló forrása az esszenciális zsírsavaknak, optimális az omega-3 és -6 aránya. Vegetáriánusok, vegánok számára a halolaj méltó helyettesítője.
- Oldható és oldhatatlan rostok gazdag forrása.
- Ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, cinket, mangánt, molibdént és magnéziumot, bórt, niacint, B12-vitamint és folsavat is.
- Antioxidáns pótlásra is jó, ami a szabadgyökök megkötése mellett az eltarthatóságát is segíti.
- Fehérjék és aminosavak forrása.
Az előbbi felsorolás mentén haladva tehát a következő problémák esetén is segíthet az azték zsálya (chia):
- Az esszenciális zsírsavak fontosságát nem győzzük eleget hangsúlyozni. Bármilyen betegség esetén elengedhetetlenek. Az omega-3 az immunrendszer működéséhez is szükséges. Különösen fontos szív- és érrendszeri betegségek esetén, csökkenti a koleszterinszintet, vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a koncentrációs képességet. Szükséges az agy- és idegsejtek, valamint a látóhártya működéséhez. Az omega-6 a cukorbetegség mellékhatásait csökkentheti, az anyagcserét hatékonyabbá teszi, javítja a bőr, a köröm és a haj állapotát.
- Az oldhatatlan rostok miatt lassan emésztjük meg, így alacsonyan tartja az inzulin szükségletünket, és emésztésjavító hatása van, a tápanyagoknak is van idejük felszívódni. Teltségérzetet okoz, ami segíthet a fogyni vágyóknak is. "Mellékhatásként" pedig - a gazdag ásványianyag-tartalomnak köszönhetően - feltölt energiával. A rostok is hozzájárulnak a vércukor- és koleszterinszint csökkentéshez.
- Az antioxidánsok lassítják az öregedés folyamatát, csökkentik a krónikus betegségek tüneteit, szabadgyök-lekötő képességük révén rákmegelőző hatással is bírnak.
- A fehérjék testünk építőelemei, minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek, fontos a folyamatos pótlásuk. Az aminosavak pedig a fehérjék építőkövei, egy részüket csak a táplálkozással tudjuk bejuttatni. Ilyen például a triptofán, ami a mély alvásért felelős, és a chia magban megtalálható.
Mi nagyon szeretjük a chia magból készült pudingokat, de fogyasztjuk salátákra és húsokra szórva is az azték zsályát.