- A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek:
- Az emberi szervezet számára anyag- és energiaforgalmában kis mértékben nélkülözhetetlenek.
- Kevés kivételtől eltekintve a táplálékkal tudjuk őket felvenni.
- Ha a minimálisnál kevesebb vitamin jut a szervezetbe, vitaminhiány alakul ki! Kialakulhat a szervezet fokozott igénybevételekor (terhesség, megterhelő munka, sporttevékenység) átlagos vitaminbevitel mellett is. A szintetikus úton előállított vitaminok gyakran képtelenek a szervezet vitaminszükségletét kielégíteni.
- A részleges vitaminhiányt hipovitaminózisnak, a teljes hiányt avitaminózisnak nevezzük. Ezek manapság csak extrém körülmények között fordulhatnak elő. Vitamin túladagolás, hypervitaminózis pedig csak zsírban oldódó vitaminok esetén elképzelhető (D-, E-, K-, A-, F-vitamin).
- A vitaminokat az ábécé nagybetűivel jelölik. Legismertebbek: A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin.
Környezetünk egyre fokozódó szennyezettsége, a helytelen életmód (dohányzás, alkoholizmus, mozgásszegény életvitel.) növeli a szervezet vitaminszükségletét.
A vitamin tehát olyan anyag, amelyre kis dózisban szükségünk van az egészségünk megőrzéséhez, és amelyet a szervezetünk nem képes elegendő mennyiségben előállítani.
- Vízben, illetve zsírban oldódó vitaminok:
- A vízoldható vitaminok fel nem használt része a bevitel után néhány órával kiürül a vizelettel, így akkor tudják teljes mértékben kifejteni hatásukat, ha elegendő mennyiségű vizet veszünk magunkhoz. Különösebb kockázat nélkül emelt dózist is bevihetünk belőlük. (B-, H-, C-vitamin)
- A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet nem a szükségleteinek megfelelő mértékben veszi fel, hanem mindet elraktározza, így nem ürülnek ki. Ez könnyen túladagoláshoz vezethet, így szedésük nagyobb körültekintést igényel. Pl.: A-vitamint hosszú időn át nem szabad folyamatosan szedni (pláne, ha rendszeres májfogyasztó valaki), mert felhalmozódhat és túladagolás következhet be.
Szerencsére könnyű megjegyezni, mely vitaminok tartoznak a zsír oldahatók közé. Ilyen az A-, D-, E-, F- és a K-vitamin. Az összes többi vízben oldódik.
A zsírban oldódó vitaminok alapvető fontossággal bírnak az egészséges bélnyálkahártyában, amelynek sérülése minden kutatott autoimmun betegség előfutára, beleértve a szklerózis multiplexet, a cöliákiát, a kolitiszt, a Chron betegséget, az 1-es típusú cukorbetegséget, a sokízületi gyulladást, a Bechterew-kórt, valamint az allergiás rendellenességeket, mint pl. az asztma.
- Az alap-vitaminok:
A-, E-, D-, B4- (folsav), B5-, B12-, C-, K-, K2-vitaminok
Ezeket elengedhetetlen napi szinten fogyasztani.