- 200 g cukkini
- 30 g szójaliszt (helyettesítésére lentebb lesz pár tipp!)
- 30 g csokis protein
- 1 púpos ek natúr kakaó
- 2 tojásfehérje (vagy egy nagy tojás)
- 2 ek joghurt
- 0,5 dl víz
- édesítő ízlés szerint
- a tetejére opcionálisan: szeletelt mandula
Az elkészítés nem igényel semmilyen körmönfont hadműveletet, csupán a sorrendre ügyelj:
- Első bekerülő mindig a szilárd mag: vagyis a liszt, protein, kakaó trió. Összekeverni.
- Joghurt, tojásfehérje, édesítő. Szintén kever.
- Cukkini. Pucol, reszel, kinyomkod, beletesz. Pofonegyszerű!
- Végül a víz! Nálam fél deci kellett a kellő mennyiséghez, de a folyadék mértéke azért függ attól, hogy milyen összetevőkkel dolgoztál, illetve mekkora erőbedobással csavargattad azt a cukkinit. Fontos, hogy krémes, de ne túl folyós állagot kapjunk, szóval szép lassan adagold hozzá a vizet... aki hanyag mód facsargatja, annak feltételezhetően fél decinél kevesebb folyadék fog kelleni.
Ha minden összeállt, akkor öntsük a masszát egy szilikonos formába. Nem győzöm hangsúlyozni, milyen jó dolog a szilikon forma! Süssél szinte bármilyen "más" tésztát, biztos nem kell régész módjára kikaparni belőle semmit! Annyi a titok, hogy a sütés végén hagyd mindig a formában kihűlni a kreálmányod, csak utána borítsd ki! A türelmetlen kiskezeket ugyanis a Brownie is csúnyán megbosszulja... szóval ne piszkáld a Brownie-t még meleg, és akkor senkinek sem lesz bántódása!
Előmelegített sütőbe rakjuk, és alacsonyabb lángon (körülbelül 160°C-on) sütjük 30-40 percig. És tádáááám: kész is vagyunk! Várd meg még kihűl, sőt igazán hűtve a finom!
És az eredmény? Tökéletes állagú, hihetetlen tápértékű csoda-bróóóni, amit egy önjelölt gasztro kritikus sem becsmérelhet!
Kiegészítések:
Nagyon jól működik darált zabpehellyel vagy magliszttel (például mandula vagy gesztenye) is ez a brownie, de akkor nyílván más tápértékekkel kell kalkulálnod.
Előre szólok, ne kérdezd, hogy a protein port mivel helyettesítsd! A protein por a süti másik lelke, nem kiváltható, nem helyettesíthető... és nem ekvivalens a pudingporral...A fehérje amúgy is nélkülözhetetlen tápanyagunk! Tessék bátran használni!