Hozzávalók 2 főre:
- kb. 1,5 dl zabpehely
- spenót (kb. 1-1,5 dl, ha már aprított, előkészített, pl. bolti fagyasztott)
- kb. 2,5-3 dl víz
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- 3-4 db tojás
- kevés olaj (kókuszzsír / olívaolaj / stb.)
- esetleg kis bors (elhagyható)
Elkészítés:
Egy kis lábosba feltesszük a zabpelyhet a vízzel főni. Azért nem írtam konkrét mennyiséget, mert ha elfő, úgyis kell hozzá adagolni, keverhetőnek kell lennie, el sem lehet rontani. Főzés közben időnként kevergetni kell. Legyen picit latyakos. Ha fehéres, ragacsos állaga lesz, akkor hamarosan jó, kb. 15-20 perc.
Amikor megfőtt a zabpehely (fehéres, krémes, latyakos), beletesszük a spenótot. Ha frissen csináljuk, akkor nem tudom, pontosan mennyi spenót kell hozzá, de mire összepárolódik, úgy kb. 1 dl legyen. Ízlés szerint nyugodtan lehet, ez is elronhatatlan. Beletesszük a fokhagymát is, kis sót - ami minél kevesebb, annál egészségesebb.
Ízlés szerint tehetünk bele egy kis borsot is, ha fűszeresebbre akarjuk. Már kész is!
Kevéske olajon (lehetőleg ne napraforgó) süssük meg a tojásokat lágyra, a sárgája folyjon. A sárgája akkor lesz folyós, ha hirtelen sütjük a tojást, fedő alatt, magasabb hőfokon (bár ez az olajnak nem a legjobb, de az olíva jobban bírja a magas hőfokot), így a fehérje megsül a sárgája pedig finom folyós marad és összekeveredik majd a spenótunkkal.
Tálaljuk, és fogyasztjuk!
Főzés: kb. 25 perc