Hozzávalók / 4 adag:
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg zabpehely
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)
- 10 db tv paprika
- 3 db paradicsom
- 8 dl paradicsomlé (házi vagy lecsó télen, ennek hiányában paradicsomsűrítmény)
- 1 teáskanál édesítőszer (ízlés szerint, xillit vagy stevia)
- 1 evőkanál zabliszt
- 1 dl víz (szükség szerint)
Elkészítés:
A darált hússal összedolgozzuk a zabpelyhet, az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a fűszereket.
A tv-paprikának kivágjuk a csumáját, és szépen belenyomkodjuk a tölteléket. Ha több a töltelék, mint amennyi paprikánk van, gombócokat formálunk a maradék húsból.
Egy nagy lábosba tesszük, öntünk rá 2-3 dl paradicsomlevet, hozzáadunk felkockázott paradicsomot és annyi vizet, hogy ellepje. Ha nincs paradicsomlevünk, ráboríthatunk 1 üveges lecsót is, ekkor nem muszáj hozzáadni a felkockázott paradicsomot.
Főzzük, míg megpuhul a hús.
Külön tálba kiszedjük a töltött paprikákat, majd a paradicsomos levet behabarjuk. A habarás: zabliszttel, a maradék hideg paradicsomlével és egy kis őrölt pirospaprikával készítjük el.
Amikor szépen besűrűsödött, édesítjük ízlés szerint (én xilitet tettem hozzá, édesebben szeretjük, pláne a gyerekek), majd visszarakjuk a mártásba a töltött paprikákat, és kicsit összeforraljuk.