Mivel én laktóz- és gluténérzékeny vagyok, ezért az összetevőket úgy kombináltam, hogy a hasonló kihívásokkal küzdők is fogyasztani tudják a sütimet.
- Sütési hőfok: 190 fok
- Sütési mód: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30 cm
Tésztához:
- 250 gr barna rizsliszt (vagy teljeskiőrlésű tönkölyliszt)
- 300 gr gluténmentes zabliszt (Naturmind), de lehet hajdinaliszt vagy kölesliszt
- 200 gr kókuszzsír
- 100 ml kókusztejszín
- 2 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 100 gr eritrit
Töltelékhez:
- 1,5 kg hámozott alma
- 2 evőkanál gluténmentes vaníliás pudingpor (Szafi)
- ízlés szerint fahéj, én 2 teáskanállal tettem bele
- 2 db citromból nyert citromlé
- 100 gr durvára darált mandula vagy dió
- 1 db felvert tojássárgája
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet elmorzsoljuk a hideg kókuszzsírral, majd a többi alapanyag hozzáadása után a tojással és a kókusztejszínnel összeállítjuk a tésztát.
Egy kisebb és egy nagyobb cipóvá formázzuk. Hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a töltelék elkészül és kihűl.
A nagyobb tésztát 38 cm-es tészta koronggá nyújtjuk, majd egy 30 cm-es pitesütőbe terítjük, az oldalához igazítjuk a tésztát, hogy a formát felvegye. Az alját villával sűrűn megszurkáljuk, és darált mandulával vagy dióval megszórjuk.
Ráöntjük a kihűlt tölteléket. Tetejére rácsozzuk a kisebb tésztából készült 2 cm-es tésztacsíkokat. Majd a felvert tojással lekenjük és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
Töltelék:
Az almát lereszeljük, majd az egyik citrom levével meglocsoljuk. Előfözzük az almát és hozzáadjuk a másik citrom levét is, majd a fahéjat és a pudingport is. Az egészet épp csak összekeverjük, összeforgatjuk, majd levesszük a tűzhelyről. Ha kihűlt, a tésztára öntjük.
Lekenés:
Tetejére felvert tojást kenünk.