Feltöltve 2023-01-09
1093
Hozzávalók:
- 85 gramm natúr kesudió (sótlan és pörköletlen)
- 8 cl víz
- opcionális: 2 evőkanál ízesítés- és cukormentes növényi tej (pl. mandula), de én csak vízzel készítem
- 1/2 citrom kifacsart leve
- ízlés szerint 2-3 gerezd fokhagyma (vagy 2 evőkanál fokhagyma granulátum)
- zöldfűszerek (ez teljes mértékben attól függ, hogy milyen ételhez készítjük a szószt, lehet pl. bazsalikom, petrezselyem, koriander, kapor, metélőhagyma, stb)
- opcionális: apróra vágott fehér vagy lila hagyma
- ízlés szerint só és bors
- 1 evőkanál olívaolaj
- chili pehely, ha szeretjük a csípőset
Elkészítés:
A kesudiót legalább 2-3 órára (akár egész éjszakára) vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Ezután a leszűrt kesut felöntjük 8 cl vízzel és turmixgépben vagy botmixerrel a többi hozzávalóval együt egyneművé aprítjuk. Hogy elérjük a kívánt, sajtszószra emlékeztető állagot, ízlés szerint adhatunk hozzá még vizet. Én sűrűbben szeretem a szószt, hogy akár mártogatósként is fogyasztani tudjam (zellerszárral vagy sárgarépával), de bátran lehet hígítani, hiszen ez is csak ízlés dolga!
Hogy rendesen összeérjenek az ízek, minimum 1 órára hűtőbe teszem az öntetet pihentetni, mielőtt fogyasztanék belőle.