Pőcz Réka

Hiszek a személyre szabott táplálkozás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásában. Hiszem, hogy számos egészségügyi kihívást köszönhetünk a nem megfelelő életmódunknak. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy nem elég egészséges tápanyagokat magunkhoz venni, figyelembe szükséges venni az anyagcsere típusunkat ahhoz, hogy ne csak jól nézzünk ki, de jól is érezzük magunkat a bőrünkben!

Világéletemben sportoltam és sosem voltak súlyproblémáim, így az én életmódváltásom másról szólt. Veleszületetten laktózérzékeny vagyok, mely 23 évesen tetőzött az arcomon lévő lángoló kiütésekkel. Ekkor egy három napos teljes kivizsgálás során kiderült, hogy számos más egészségügyi kihívás is nehezíti a mindennapjaimat, ugyanis a tejcukor intolerancia mellett például az örökletesen gyenge hasnyálmirigy funkciók is nyilvánvalóvá váltak - ez sajnos könnyen eredményezhet inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget is.

Ez adta a lökést első méregtelenítő kúrámhoz. Ettől kezdve hosszú éveken át próbáltam a legkülönfélébb étrendeket, divat diétákat, míg megtaláltam a megfelelőt. Nem fogyó- és méregtelenítő kúrák kellettek nekem, hanem egy komplett életmódváltás!

Természetgyógyász segítségével küzdöttem végig az első tisztítókúrámat, és ráébredtem, mennyi szintetikus anyagot és hihetetlen mennyiségű cukrot viszünk be a szervezetünkbe, ami aktív sport mellett is makacs narancsbőrt eredményez. Ekkor még nem személyi edzőként dolgoztam, hanem felszolgáltam. De ekkor döntöttem el, hogy mélyebbre ásom magam az étkezés-sportolás témában, és beiratkoztam az IWI-re, ahol abban bíztam, hogy mindenre választ kapok. Az iskolában viszont csak sokasodtak a kérdéseim, minél több dologról hallottam, annál nagyobb lett a zűrzavar és az ellentmondás a fejemben. Rengeteg információ, cikk, tananyag szól pro-kontra egy-egy étrend mellett, de vajon melyik az igazi? Elkezdtem kísérletezni, kipróbáltam mindent, amiről csak tudomást szereztem: nyerstáplálék-diétát, paleolit étrendet, vércsoportdiétát, Atkins és Norbi programját is követtem... Minden étrendnek minimum 12 hetet adtam, hiszen ennyi idő alatt kiderül, hogy a szervezetemnek megfelelő vagy sem? Hozza a várt eredményt vagy sem? Megszállottnak is nevezhetnek, mert tűzön-vízen át kitartottam a célom mellett, egyszerűen nem akartam elfogadni, hogy nincs megoldás!

Sok önálló próbálkozás, számos oktatáson való részvétel és tanulás, illetve saját tapasztalatok összegzéseként találtam rá arra az életmódra, ami számomra a legmegfelelőbb.

Mit köszönhetek a váltásnak?
A 20%-os hasnyálmirigy kapacitásom 6 hónap alatt 80%-sá vált, számos érzékenységem (laktóz, glutén) mára már nem okoznak kellemetlenségeket, illetve fél év elteltével a sejtvitalitásom 20%-ról 60%-os lett.

Minek köszönhetem az új szemléletem?
Elvégeztem a humán anyagcseretípusok szerinti és a funkcionális táplálkozási ismeretek képzéseket, ahol megtanultam holisztikus szemlélettel tekinteni és rálátni az emberre, illetve az emberi szervezetre. Fontos hangsúlyoznom, hogy mindenki egy külön individuum, így a személyre szabott étrend és sportajánlás elengedhetetlen eszköze a sikeres és hosszútávon fenntartható életmódváltásnak, ami nem csak az esztétikus fizikumot, de az egészséget is eredményezi.

Életminőségünk 70%-ban az étrendünkön, 30%-ban a mozgáson és a gondolatvilágunkon múlik. Véleményem szerint az életmódváltásban a legnehezebb, hogy a régi szokásainkat lerombolva, az újakból rutint kovácsoljunk. Nem elég vágyni a változásra, akarni kell!